Aika jälkeen totuuden

Olipa kerran aika, jolloin kaikki puhuivat totta. Isi puhui totta. Äiti puhui totta. Koulussa opetettiin totuutta. Kirkossa toitotettiin yhtä totuutta. Kekkonen puhui vain totta. Totuudellinen aika kesti aina tiedetyn historian alusta aina vuoteen 2016, sitten kaikki muuttui. Elämme nyt aikaa, jolloin totuudelle on olemassa vaihtoehtoja; vaihtoehtoisia totuuksia. Ennen ne tunnettiin valheina.

Provosoivasta alusta huolimatta asiaan. Jokainen ajatteleva ihminen tietää, ettei ennen puhuttu sen enempää totta. Isi ja äiti kaunistelivat asioitaan, pettämisistään pukkeihin. Koulussa opetettavien asioiden totuudellisuutta lisäsi opettajan vankkumaton usko asiaan. Kirkko… no… Kekkosesta puhumattakaan.

Totuuden jälkeiselle ajalle on kuitenkin hyviä perusteluja sekä selkeät ympäristön murrokset, jotka sen mahdollistavat. ”Totuuden jälkeinen aika” yleistyi vuonna 2016 ja levisi mediassa terminä, joka kuvaa Donald Trumpin ja Brexitin kaltaisia populistisia ilmiöitä. Sille tyypillinen ominaisuus on valikoidut faktat, jotka esitetään totuutena yleistä linjaa vastaan. Viestiä on tehokasta levittää sosiaalisen median kanavia pitkin, jolloin vaihtoehtoiselle faktalle on silmäpareja tarjolla heti jopa miljoonittain.

Totuuden jälkeinen aika liitetään populistisiin liikkeisiin tai henkilöihin. Populistisille liikkeille tyypillinen tapa hankkia kannatusta on nostalgisoida mennyt aika puhtaana ja takaisin tavoiteltavana. Nykyisyydestä luodaan rappiotarina, jossa eliitti on vieraantunut norsunluutorneihin, kauas työtä tekevästä rahvaasta. Karismaattiset henkilöt meuhkaavat muutoksesta, missä putsataan korruptio ja rötösherrat vallankahvasta sekä tuodaan valta takaisin kansalle, joka sen tietenkin ansaitsee. Tämä iskee idiootteihin. Kollektiivinen tyhmyys tiivistyy pakoksi olla ympäristönsä kanssa samaa mieltä, ja jytkyn lannoittama kasvualusta ”muutokselle” on saatu aikaiseksi.

 

Banen tyylinäyte rötösherrajahtiin.

 

Maailma on tietenkin monimutkaisempi kuin helppoa ratkaisua tarjoava populisti väittää. Maailma on niin monimutkainen, ettei totuutta asioiden yhteydessä ole. On vain vaihtoehtoja. Esimerkiksi ilmastonmuutos, pakolaisongelmat, valtion velkaantumisen taittaminen tai vaikkapa niinkin arkinen asia kuin verotus.  Yhteenkin edellä mainittuun asiaan perehtyminen vaatii korkeakoulutason opintoja, ellei jopa tutkintoon asti. On täten perin ymmärrettävää, että kouluttamaton, työhönsä orientoitunut ihminen haluaa ymmärrettävän vastauksen näihin ongelmiin. Oikaistu julistus on helppo uskoa, varsinkin kun sitä toistetaan lause lauseensa perään, toinen toistaan äänekkäämmin julistaen.

Väitteille voidaan etsiä tieteellisesti tutkittua tietoa, ja esittää tutkittu tieto todisteena mielipiteen todenperäisyydestä. Esimerkiksi ilmastonmuutoksessa tulivuorten tai luonnon oma osuus hiilidioksidipäästöjen takana, joka korvaisi ihmisen toiminnan ilmiön selittäjänä. Pakolaisten maahan tulo täytyy estää, maahanmuuttajien tai pakolaisten tekemien rikosten määrän takia. Luvut voivat olla oikeita, mutta ne esitetään kuten politiikassa tapana on: oman asian ja edun kannalta. Näin rakennetaan vaihtoehtoinen fakta.

Kaiken pahan takana voidaan kuitenkin nähdä olevan teknologiavälitteisen viestinnän lisääntyminen. Internet, sosiaalinen media ja klikkiuutiset, jotka ovat helposti saatavilla, tuttavallisia käyttää ja joilla voi promota agendaansa vaivattomasti kuin eilistä oivallusta.

Tästä pääsemme täysin inhimilliseen käyttäytymiseen. Haluun uskoa omia ajatuksia, tarpeeseen saada ajattelulleen tukea ja tarpeeseen kuulua heimoonsa, siihen porukkaan, joka jakaa samat uskomukset ja maailmankatsomukset.

Totuuden jälkeinen aika on nopeatempoisen ja informaatiotulvaan hukkuvan maailman todellinen ilmiö. Sen ruokinta-alusta on teknologiavälitteinen viestintä, joka tarttuu klikkien toivossa mehukkaisiin letkautuksiin, sekä sosiaalinen media, jossa oman totuuden julistaminen on toivottoman helppoa.

Valhetta on käytetty vallan välineenä iät ja ajat. Erona nykyiseen on se, että aikaisemmin valhe oli virallinen totuus. Nyt jokainen voi luoda oman totuutensa, virallisen valheen edelle.

 

Kirjallisuutta:

  • Puhun niin totta kuin osaan
  • Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s