Blogi, oi miksi blogi?

Minulta on usein kysytty, miksi kirjoitan blogia? (siis ei kukaan…)

Mutta kerronpa silti.

Syyslukukausi on alkanut koulussa ja kurssit vaativat edes jonkinlaista osaamista läpipääsemisen perusteeksi. Sen sijaan että tekisin vain kuivan nuivakoita ranskalaisin viivoin töhrittyjä muistiinpanoja oppimiseni takeeksi, yritystä muistiinpanojen laadulle asettaa julkinen nöyryytys häpeärangaistuksineen ja ruoskan sivalluksineen.

Siksi yritän kirjoittaa kurssien sisällöstä popularisoitua versioita. Ajatuksenahan taustalla on, että jos voin ymmärrettävällä tavalla tiivistää ilmiöitä ja asioita, joita kurssien opetuksessa esitetään, niin luultavammin olen itsekin sisäistänyt opetettavan asian.

Mutta.

Tiedostan että asiassa on säröjä.

Ensiksi: olenko oikeasti ymmärtänyt opetettavan asian niin pystyvästi, että osaan kirjoittaa siitä blogitekstin. Osaanko poimia olennaisimman asian ja painottaa sitä tarpeeksi?

Toisekseen: ymmärtääkö lukija mitään, mitä yritän vajavaisilla kyvyilläni tekstiksi tiivistää? Olenko edelleenkään osannut poimia olennaisen ja ali- vaiko yliarvioinko lukijan ymmärryksen?

Kolmanneksekseen: koitan pitää blogipäivitykset suht lyhyenä, eli noin 500 ehkä joskus 600 sanan mittaisina. Tämä asettaa käsiteltävälle asialle lyhyet raamit. Blogitekstejä toki voi kirjoittaa asian tiimoilta useampia, mikä on varmasti kovin tervetullutta, mutta toivon lukijalta myös ymmärrystä, ettei yhteen blogitekstiin voin kirjan veroista tekstiä tiivistää.

Tekstien julkisuus motivoi kulkemaan tätä matkaa tarkemmin.

Mikä sitten motivoi tähän, jos vain elävältä hautaamista saan varoa?

  • Blogitekstit ovat lähtökohtaisesti kaikki Project X –kamaa, eli potentiaalista materiaalia hataraan tietokirjahaaveeseen.
  • Oman oppimisen väline, sen tehostaminen, siihen pakottaminen sekä laatuun panostava.
  • Itsensä toteuttaminen, tämä ihmisessä asuva tarve elää tarinaansa. Minä nolaan itseni tällä tavoin.

Funktionaalisesti blogin kirjoittaminen on oman oppimiseni väline. Moraalisesti se on olevinaan muka jotain ylevämpää.

Aiheet, joita tulen käsittelemään ovat yhteiskuntapolitiikkaan, filosofiaan, historiaan sekä psykologiaan (tiede jonka popularisoinnin vakavuuden tiedostan) liittyviä. Näiden lisäksi tulen tekemään kirjaesitelmiä. Esitelmät koskevat vain tietokirjallisuutta siitä syystä, etten heittäytyisi kaunokirjallisuuden kriitikoksi. En ole niin etevä, että semmoiseen kykenisin. Kauno- ja tietokirjallisuuden raja on hämärtynyt, mutta uskon, että ymmärrät mitä tarkoitan.

Blogissa on näidenkin lisäksi vielä oma viihdeosionsa, joka tulee seuraamaan Project X:n ja Project Y:n etenemistä ja vielä esittelemätöntä Project Z:n matkaa. Tämä on hyvä pitää itselläni mielessä, ettei pelkäksi tylsän puurtamiseksi blogin pakertaminen muodostu.

Seuraavalla kerralla jotain jo asiapitoisempaa.

Tai… En rupea uhoamaan.

Pohjimmiltaan kyseessä on vain

harrastus.

depressantti

entä blogin kirjoitteleminen…?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s