Ainutlaatuiset aivot

Kaja Nordengen on norjalainen neurologi. Hänen ensimmäinen populaariteoksensa – Ainutlaatuiset aivot – on selkokielinen opus jokamiehen sivistykseksi sielunrungon saloista. Kirja kahlaa vajaalla parilla sadalla sivulla läpi aivojen rakennetta, sen ominaisuuksia ja toimintaa kokonaisuutena. Päähuomio on kuitenkin ilmiötasolla, kuinka muisti toimii tai miten muun muassa huumausaineet vaikuttavat välittäjäaineisiin ja sitä kautta ihmisen käyttäytymiseen – tämä on se jokamiehen osa…

Olen hieman tutustunut aivoja kuvaavaan teoriaan, joten itselleni kirja oli helppolukuinen ja kuin kertausta jo opittuun tietoon. Termistö oli siis tuttua, joten kirjaa lukiessani, en ollut mysteerien kyllästämänä. Monet kirjassa käytetyt esimerkit ovat suhteellisen populaareja, joten en usko, että kaikki kirjassa esitetty tieto tulee sinullekaan rakas lukijani yllätyksenä. Monet kirjan esimerkeistä ovat arkijärjelläkin huomattuja, mutta tieteen perusteellisesta metodista johtuen, myös itsestään selvyyksillekin on oltava perusteltu syy.

Kirjan juoni etenee perusteista syy-yhteyksien selittämiseen. Ensin tarkastellaan aivojen rakennetta, persoonallisuuden muodostumista, muistia ja oppimista, havainnointia, tunnetta, älyä ja kulttuurisia yhteyksiä sekä aisteja. Aivojen kyky muodostaa oppimisen tuloksena syntyviä pysyviä muistijälkiä vaatii koko kirjon kirjassa esitettäviä asioita (ei huumeet), joten päällekkäisyyksiä kirjassa vääjäämättä esiintyy, mutta kertaushan on opintojen äiti. Itseäni kiinnostivat erityisesti persoonallisuutta sekä älykkyyttä koskevat luvut. Tekeekö Mozartin kuunteleminen ihmisestä fiksumman?

Kirja kannattaa lukea yleissivistyksen vuoksi. Tämän teoksen osalla projekti ei ole järin suuri, sillä helppolukuinen kirja on varsin lyhyt. Aivojen toiminnan ymmärtäminen selittää (aivojen) käyttäjällensä paremmin arkisen elämän ilmiöitä. Miksi huomiomme kiinnittyy juuri tiettyihin asioihin, ääniin, kuviin tai hajuihin? Miksi pihan haravointi kiinnostaa enemmän kuin veroilmoituksen täyttö? Kuinka älykkyysosamäärä selittää todennäköisyyttä elämässä menestymiseen? Kirja ei ole vastauslista elämän mysteereihin, mutta tyhjentää kysymysten pajatsoa omalla vaatimattomalla osuudellaan.

Voiko tähän kirjaan luottaa?

Tämä kysymys täytyy kerrata aina ennen tietokirjan lukemista, lukemisen aikana ja lukemisen jälkeen. Kirjan tyyli on hyvin yleistävä ja kepeä, joten suurta hallaa kansakuntien joukkoon sillä ei ole haluttu tehdä. Kirjan lopusta löytyy kuitenkin lähdeluetteloa, mutta iso osa kirjan esimerkeistä on niin tunnettuja, että yleisimmistä oppikirjoista ne löytyvät. Kaja Nordengen on neurologiasta väitellyt ja vieläpä Norjan nuorimpia tohtoreita (kuin sillä olisi suurikin merkitys). Esipuheeseen on kaiveltu May-Brit Moser, joka vuonna 2014 sai yhdessä Edward Moserin ja John O’Keefen kanssa lääketieteen Nobel-palkinnon.

Olettakaamme, että kirjalle vaadittu auktoriteetti on kunnossa.

Jos haluat tietää, kuinka aivosi toimivat. Lue tämä kirja. Muista kuitenkin, että kyseessä on hyvin suppea yleistys, eikä aivotoimintojen alkulähteelle mennä kirjan missään vaiheessa, ymmärrettävästi lukija tippuisi muuten kyydistä kuin kuuluisa eno veneestään. Kirjan haittapuolena on sen kepeys ja yleistävyys. Kirja on selkeästi suunnattu niin kutsutulle rivikansalaiselle, jolla ei aivojen toiminnasta ole kuin harmaat luulonsa. Joten jos tiedät perusteet, niin älä vaivaudu, jos et niin ilman muuta vaivaudut.

Tämän tason kirjoista on hyvä ponnistaa kohti haasteellisempaa tieteellistä tutkimusta neurologiasta tai vaikkapa persoonallisuutta kuvaavien kirjojen kimppuun.

 

ainutlaatuisetaivot

 

Ainutlaatuiset aivot:  ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s