Making of Project Y vol. 2

The Journey Begins

Logan

Writer’s Studio

 

Eipä aikaakaan, kun tartuin tuumasta toimeen. Olin päättänyt aloittaa torstai-iltana 8.11.2018 klo 22.00 kirjan kirjoittamisen. Aloitin klo 22.15. Akateeminen vartti näet.

Kirjoitan ensimmäisen version ruutupaperille. Tietokoneella kirjoittamaan tottunut voi kauhistella työn määrää, joka harrastuksestani minulle koituu. Mutta minkäs teet, kun olen niin spede, etten osaa tuottaa tekstiä suoraltakädeltä kuin Henry Thoreau. Sanojen parissa kompuroin kuin kömpelö lapsi, ennen kuin takkuinen teksti sointuu ajatusteni luomaan maailmaan.

Käsin kirjoittamisen etu on, että toista kertaa tekstiä läpikäydessääni joudun kirjoittamaan kirjan uudestaan kokonaan. Toiseen kertaan! Tällöin lauseet saavat uutta muotoa, kappaleita voi poistaa ja uusia kirjoittaa tilalle kertomaan luomaani tarinaa sutjakammin. Sanajärjestyksen ja välimerkkien käytön voin muuttaa niin, että haluamani painotukset tulevat paremmin esille.

“Armoa, ei Siperiaan.” vai “Armoa ei, Siperiaan.”

Tekstille saa tyystin toisenlaisen merkityksen välimerkkien avulla.

Käsin kirjoittaessa kirjoittamisen prosessista tulee todellakin luovaa työtä. Kynällä piirretyt kirjaimet saavat välittymään lukijalle sielun tekstin sisältä. Sanoja kerkeää myös paremmin makustella ennen paperille kirjoittamista. Punakynällä tai vihreällä kynällä tehdyt eri tasoiset korjaukset luovat paperista boheemista taidetta.

Tietokoneella kirjoitettu teksti on varmasti yhtä takkuista kuin käsin piirrelty toverinsa. Mutta toista kertaa tekstiä läpi käydessään, en ainakaan minä osaa tehdä tekstiin tarvittavia muutoksia. En tiedä mikä lause on turha, ja mitä tekstiin vielä lisäisin. Avuttomuus hiipii puseroon kuin kuusivarkaista kärytessä.

Tekstinkäsittely on tyystin toinen asia. Se on kirjoittajalle pakollista kuin maanantai vitutukselle. Tekstinkäsittelyllä sielukas teksti herätetään eloon kuin Frankensteinin hirviö. Oikein sijoitetuin lauseiden kautta teksti saa Cindy Crawfordin muodot ja Aretha Fraklinin äänen. Jotta lopullinen teksti kuitenkin kukkisi kuin ojanpiennar, pitää siihen puhaltaa sielu kuitenkin käsipelillä, harjaantuneesti kuin peräkammarin poika.

Kirjan kirjoittajan pro-amateur tip: Panosta luovuutta lisääviin työskentelytapoihin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s