Project X Reload

Tuossa taannoin suunnittelin kirjoittavani tietokirjan ajatteluun ja käyttäytymiseen liittyvistä asioista. Ajattelun paradokseista, vääränlaisesta argumentoinnista ja ihmisen kehittymisestä siihen mittaan kuin hän on. Mutta eihän minulla ole edes kalpeaa aavistustakaan näistä suurista kysymyksistä. Joten tosiasioiden tunnustaminen on tässäkin scenessä viisauden alku.

En kirjoita noista aiheista. En rupea ehdoin tahdoin vakavasta yritelmästäni vitsikirjaa vääntämään. Käännän takkini ja petän teidät kaikki.

Opiskelen Jyväskylän yliopistossa, ja vakavana aikomuksenani on joskus valmistua yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja herra ties vielä vaikka mitä päälle… Mutta anyway. Olisi kait perin outoa, etten harrastuksellani tukisi varsinaista leipätyötäni. Varsinkin kun aihepiiri kiinnostaa.

Yhdistän huvin ja hyödyn.

Project X tulee käsittelemään niinkin spesifiä kysymystä kuin yhteiskuntien rakennetta ja yhteiskuntien syntymistä. Mitkä ajatukset ja historian käännekohdat ovat muovanneet kulttuuriamme sellaiseksi millaiseksi näemme sen tänään?

Kirja käsittelee neljää eri osa-aluetta:

  1. Historia: Tämä osio on varmasti teoksin laajin kokonaisuus, koska jo pelkästään tapahtumien listaaminen kertoo siitä kehityksestä, mitä yhteiskunnat ovat läpi käyneet. Toisekseen historian avaaminen luo pohjan kirjan muiden osien paremmalle hahmottamiselle. Kolmanneksi historiaan viitataan kirjan muissa osissa, jolloin toisto tuo edellytykset oppimiselle – kertaushan on opintojen äiti.
  2. Filosofia: Tämä osio tulee sisältämään yhteiskuntien kehityksen kannalta keskeisimpien filosofien ajatuksia. Osiossa haetaan myös elämänkerrallista twistiä, jotta lukija voisi peilata filosofien elämää ja aikakautta ajatusten synnyn taustalla. Käsittelyssä on sellaisia nimiä kuin Adam Smith, Karl Marx, valistusfilosofit ja sen semmoisia.
  3. Talous: Kahdesta edellisestä luvusta lukijalle on jo muodostunut kuva historian käännekohdista ja yhteiskuntien rakentumiseen johtaneiden ajatusten synnystä. Tämä osa kirjasta käsittelee talouden mikro- ja makronäkymiä. Mitä bruttokansantuote kertoo tai rahapolitiikka versus finanssipolitiikka?
  4. Yhteiskunta: Tämä osio kerää aikaisemmat osat lempeään huomaansa ja niittaa kylkijäiseksi sosiologian ja antropologian tuomia makuja kasaten kokonaisuuden, jossa kysymysten Tonava on tyhjennetty kuin likakaivo. Osio kertoo lukijallensa valtiorakenteiden ja ylikansallisten organisaatioiden toimintatapoja, kulttuurien, tapojen ja yhteiskuntaluokkien eroja. Asioita, mitä tekevät yhteisöistä yhteiskuntia.

 

Oikeus, teknologia, tiede…  kaipaisivat myös omat osansa. Sivuan näitäkin aiheita tässä teoksessani, mutta tunnustan tässäkin pelaavani alueella, missä minulla on paras käsitys. Ehkäpä ne tuleevatkin mukaan seuraavaan laajennettuun laitokseen.

Tavoitteena on saada tuhannen sivun verran tekstiä, jota on kirjoitettu rennolla, mutta asiallisella ja aiheen vakavuutta kunnioittavalla vaativuudella. Tulen perustamaan tekstini ihan oikeaan lähdemateriaaliin, jotta pelkkiä mielipiteitäni en kirjassa esitä. Kirjan tarkoitus on olla yleissivistävä, jossa kukin osa toimii itsenäisenä kirjana, mutta yhdessä tukevat toisiaan kuin taksijonossa.

Jos onnistun hankkeessani, teetän varmasti yhden nahkakantisen – velhojen loitsukirjan veroisen – teoksen itselleni kirjahyllyyni todistamaan, että olipahan minusta “taas” johonkin. Tuskin on turhaan kuljettu matka, vaikka ei koskaan valmista näkisikään…

Mutta. Sepä tässä onkin osaltaan pointsi. Oppia, kehittyä ja haastaa itsensä!

 

Jos ei kirjan teko ota onnistuakseen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s