Näin ylläpidät Imperiumia

putin

Vaaliautoritarismin ymmärtämisessä auttaa tuntea Venäjän historiaa. Venäjällä ei ole koskaan ollut sananvapautta eikä demokratiaa. Venäjällä on valtaa pitänyt aina yksinvaltias. Sen historia on keisareiden ja diktaattorien historiaa. Neuvostoliiton romahdettua tapaninpäivänä vuonna 1991, tuohon aikakauteen tuli hetken mahdollisuus. Vladimir Putinin tehtävänä on ollut tehdä mahdollisuudesta mahdottomuus. Venäjällä jatkuu yksinvaltiaan yksinpuhelu, opposition tukahdutetusta säröäänestä piittaamatta.

Vaaliautoritarismin määrittely on lyhyesti: eliitin tapa saada hallinnolleen hyväksyntä käyttäen vaaleja näennäisesti kansan legitimoimana demokraattisina tuloksina. Kansan vapaan mielipiteen pitäminen kontrollissa on vallanpitäjän näkökulmasta Venäjällä viisasta. Neuvostoliitto menetti imperiumistaan otteensa hetken kepeämielisyytensä vuoksi. Vahvan propaganda luo vahvan johtajan. Virallinen linja ylivoimaisesta vaalituloksesta kauppaa kansalle valtionidean mukaista vahvaa kansantunnetta.

Vaaliautoritarismin toteuttamiseen pitää sulkea opposition ääni. Valtakunnallisessa mediassa opposition ääni ei kanna, mielenosoituksia ei näy, eikä Putinista puhuta pahaa. Vaalit voidaan järjestää muodollisesti oikein, mutta voittajat ovat valitut jo etukäteen. Valtaa pitävät laativat säännöt, joiden vuoksi vaalit järjestetään kuin heidän hyväkseen. Virallinen linja on suojeltu kuin UNESCO:n maailmanperintö ja Putinin mahti on varjeltu kuin kansallispuisto.

Valtaeliitille vaaliautoritarismin varjopuoli on opposition mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi. Jokaista mielipidettä ei voi tukahduttaa, sillä tieto paremmasta motivoi vastustamaan nykyistä. Internet laittoi virallisen totuuden kyseenalaiseksi. Sosiaalisen median kautta oppositio pystyi nostamaan oman soraäänensä. Venäjällä pitkään kytenyt tyytymättömyys löysi kanavan purkautua joulukuussa 2011. Tuolloin Putinin ilmoitusluontoinen paluu presidentiksi sekä vaalivilppi duuman vaaleissa, oli liikaa ja saivat venäläiset aktivoitumaan. Kremlille shokkina tullut mielenosoitus keräsi kymmeniä tuhansia Moskovan kaduille.

Kremlin vastaisku aliarvioidulle sosiaaliselle medialle oli ”runet” (russian language sector of the Internet) eli saada kontrolliin venäjänkielinen osa internettiä. Venäjällä säädettiin lakeja, joilla kansalaisyhteiskunnan ja internetin toimintavapautta rajoitettiin. Bloggaajien sekä internetvaikuttajien häirintä, syyttäminen sekä vangitseminen lisäsivät pelkoa ja epävarmuutta sananvapauden roimalla kustannuksella. Internetissä kekseliäisyydellä voi kuitenkin ohittaa lainsäätäjien tahdin, joten Putinin kissa-hiiri-leikki saa sananvapauden sijasta jatkua.

Autoritaariset vallanpitäjät käyttävät median, kansalaisten ja tukijoidensa manipulointia valta-asemansa varmistamiseen. Valheilla on kuitenkin pitkät juuret. Valheiden paljastumisen pelko toimii motiivina tukahduttaa oppositio. Vaaliautoritarismi vaatii kuitenkin aina vaalit jotka on käytävä. Se antaa oppositiolle mahdollisuuden yrittää. Vaalien autoritäärinen valvonta on vallassa olevan oman edun mukaista. Demokratialta ja ihmisoikeuksilta se on pois, mutta despootit ovat aina pelanneet eri korteilla kuin länsimaissa on viimeisen vuosisadan aikana opittu.

Lähteenä:

Jyväskylän Yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan kurssi – Maailman tila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s