Filosofit kuin Kuninkaat

albert einstein

Albert Einstein (1879-1955) oman scenensä Kuningas

Aloitan tässä blogissani uuden (vähintään) sataosaisen sarjan Filosofit kuin Kuninkaat.  Tarkoitus on tuoda sata historian kulkuun vaikuttanutta merkkihenkilöä. Tekstit eivät tule olemaan missään erityisessä järjestyksessä, eivät historiallisesti, eivät aakkosissa, eikä edes historian painonsa ansiosta. Pelkästään tekojensa saavutusten vuoksi, niin hyvässä kuin pahassa.

Sarjassa käydään läpi merkkihenkilöiden elämää, uraa ja sen vaikutuksia. Listalta löytyy tiedemiehiä, filosofeja, kuninkaita, keisareita, poliitikkoja. Listan on myös tarkoitus olla hyvän tavan mukainen, joten uskonnollisia hahmojan jätän sarjasta pois. Ihan jo tiedon relevantiuden kannalta. Lisäksi lista painottuu enemmän kirjoitetun historian tähän päähän kuin antiikin aikaan, tietenkään klassikoita unohtamatta.

Osa henkilöistä saa kaksi ellei kolmekin kirjoitusta kunniakseen. Esimerkiksi Adolf Hitlerin, Napoleonin tai Winston Churchillin uraa ja sen merkitystä ei yksi 500 sanan mittainen blogiteksi kerro. Spin offeina linkitän tiedemiesten ja filosofien ajatuksiin omat kirjoitukset, jotka täydentävät tätä projektia kuin rakastunut aviopari Firenzen auringonlaskun sarastuksessa.

Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart, Sigmund Freud, Karl Marx, Platon, Julius Caesar, James Clerk Maxwell, John Stuart Mill, Adam Smith, Immanuel Kant, Leonardo Da Vinci, liuta kuninkaita ja poliitikkoja kuten John F. Kennedy löytyvät tulevista kirjoituksista.

Ensisijainen tarkoitus on avata lukijalle merkkihenkilöiden elämää, mutta tuoda myös lähteiden (muu kuin Wikipedia) muodossa mahdollisuus perehtyä kyseisen henkilön tarinaan syvemmin. Joten pelkän alkukantaisen sivistämisen lisäksi, tarkoitus on kuormittaa kirjastolaitosta ja kannustaa kirjakauppojen asiakkaiksi.

 

P.S.

Lista on sitten minun tekemä… voi sisältää ylläreitä.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s