Eräs tarina Tamminiemen portin pielestä

Suomessa poliittiset päätökset tehtiin 1960- ja 1970-luvulla Tamminiemessä. Tämä koski niin sisä- kuin ulkopolitiikkaa. Urho Kaleva Kekkonen (1900-1986) oli Suomen pitkäaikaisin presidentti – hän johti demokraattista Suomea itsevaltian ottein. Tamminiemi on Kekkosen monumenteista kaikkein tunnetuin, koska siellä lepää sen viimeisen isäntänsä henki.

Tamminiemi

Tamminiemen lyhyt historia

Sigurd Frosterus ja Gustaf Strengel suunnittelivat vuonna 1904 valmistuneen Tamminiemen. Aluksi tontille oli rakennettu pieni huvila, jonka osti tukkukauppias Jörgen Nissen vuonna 1902. Nissen rakennutti tilalle uuden kivirakennuksen – Villa Nissenin eli nykyisen Tamminiemen. Vuonna 1924 rakennus siirtyi Hufvudstadsbladetin päätoimittajalle, kustantajalle ja liikemiehelle Amos Andersonille, joka vuonna 1940 lahjoitti jalomielisyyttänsä huvilansa valtiolle, presidentin vaatimattomaksi vapaa-ajan asunnoksi.
Presidenteistämme kolme on asunut Tamminiemessä. Risto Ryti vietti sotavuosien kesät Tamminiemessä. Carl Gustaf Mannerheim piti puolestaan Tamminiemeä aluksi vain lounas- ja neuvottelupaikkanaan, mutta pitkien Mikkeli-Helsinki välimatkojen vuoksi yöpyi jo vuodesta 1944 Tamminiemessä. Juho Paasikivi viihtyi mieluummin prameammassa Presidentin linnassa eikä Kyösti Kallio ehtinyt edes koskaan asettua Tamminiemeen.

UrhojaSylvi

Urho ja Sylvi Kekkonen

Kekkoset

Tamminiemi sai pitkäaikaisimman isäntänsä vuonna 1956, kun tiukat presidentinvaalit voittanut Urho Kaleva Kekkonen muutti voittonsa turvin Tamminiemeen. Paasikivestä poiketen Urho Kekkonen puolestaan piti Tamminiemestä. Seurasaaren loistavat lenkkeilymahdollisuudet sekä Tamminiemen syrjäisempi sijainti olivat loistava lisä Kekkoselle hänen tukikohtansa rakentamiseen. Kekkonen rakennutti tontille Tamminiemen legendaarisen hirsisaunan, jossa väännettiin hänen valtakaudellaan monet torjuntavoitot kuin vastaiskutkin suomettuneen Suomen sisä- ja ulkopolitiikassa.
Kekkonen isännöi Tamminiemessä lukuisia illanistujaisia kuten kesyttämällä Suomen nuorisoradikaalit “lastenkutsuillaan” sekä juottamalla uskottavasti neuvostojohtajia Suomen puolueettomuuden todistamiseksi. Kekkoselle presidentin virka-asunto oli työpaikan lisäksi koti. Sylvi Kekkonen sisusti yhdessä aikansa asiantuntijoiden kanssa presidentin virka-asunnosta kodikkaan paikan, jossa Urho Kekkosen kelpasi olla maan ykkösmies. Yksityiskohtana Sylvi Kekkosen kädenjälki näkyy muun muassa somassa posliini astiastossa.

Kekkosenbaari

baarinurkkaus juhlasalin kupeessa

Suurmiehen inhimillisyys

Minua ei niinkään kiinnostanut nähdä kuinka hulppea tai hieno on Tamminiemen “loiste”. Kekkosen historiallisen maineen vuoksi Tamminiemeltä voisi odottaa Versaillesin kaltaista hohtoa. Näin ajateltuna Tamminiemi jää huvilaksi kuninkaiden hovien rinnalle. Ja huvilaksihan Tamminiemi aluksi oli rakennettukkin. Tamminiemestä ei löydy kultaa eikä mirhamia. Silti se on tyylikäs rakennus, mutta 1970-luvun hengessä. Nykyaikainen itsevaltias osaisi valita vähemmän tunkkaisia värejä.
Se, mikä minua kiinnosti, oli nähdä ihminen tuon asunnon ilmeestä. Mielenkiintoisimmat huoneet olivatkin työhuone ja makuuhuone. Olipa jopa jännää katsoa ovelta köyden takaa ja tuijottaa sänkyä, missä suuri johtajamme on kuorsannut ja piereskellyt kuin kuka tahansa jätkä. Työhuoneen äijämäisyys, varustelutaso ja siitä huokuva 70-luku toi mieleen agenttielokuvat, erityisesti erityispuhelimen, jolla lienee saanut suoran yhteyden Kremliin.

KekkosentyöhuoneUrho Kekkosen työhuone ja spesiaalipuhelin

Urho Kekkosen työhuone ja spesiaalipuhelin

Yläkerran aulassa oleva pallotuoli toimii poikamaisena kevennyksenä sinänsä jäykkään edustuksellisuuteen. Alakerrassa saman asian ajaa charmikas baarinurkka juhlasalin kupeessa. Keittiön tavanomaisuudesta on helppo kuvitella presidentin hamuilleen makkaravoileipiä neuvostoliittolaisten ryyppyiltamien päätteeksi. Asunnosta välittyy kuva, että siellä ovat asuneet ihmiset eivätkä pelkästään heidän kiiltokuvansa.
Tamminiemen saunaosasto puolestaan kelpaa verrokiksi, mille tahansa nykyajan luksukselle. Kaikkien vuosikymmenien aikana tehtyjen poliittisten päätösten ja tervan mieto tuoksu vavahdutti pysähtymään. Saunaosasto on harvoja paikkoja, mitä Suomen politiikassa on pyhää, ja tuo pyhä löytyy juuri Tamminiemen hirsilöylyistä. Kokemusta toki edesauttoi museon työntekijä, joka lähti kuin adjutantti aukaisemaan hirsisaunan oven. Museon henkilökunnalle paikan arvokkuuden arvoiset pointsit! Oli päräyttäävää olla hetken kuin Kekkonen!

Tamminiemensauna

täällä sitä löylytettiin demokratiaa

Kekkosen monumentti

Tamminiemi on Urho Kekkosen museo. Rakennustahan ei ole alun alkaen rakennettu Kekkoselle, mutta sen yleisilmeestä ja tarinasta on mahdotonta vaistota muun paikalla asuneen oheisporukan historiaa. Presidentin henki välittyy rakennuksen ilmeestä. Se antaa inhimillisen kuvan myyttisen miehen takaa. Prameudessaan virka-asunto ei yllä Kekkosen virkaveljien verrokiksi (saunaosastoa lukuun ottamatta), mutta se on käytännöllisyydessään käytännön miehen tukikohta.
Suomen lähihistoriasta kiinnostuneen harrastelijan on tehtävä pyhiinvaellusmatka Tamminiemeen. Suomalaisen politiikan suuret linjat piirrettiin Urho Kekkosen valtakaudella Tamminiemen löylyissä kuin sen illanistujaisissakin. Tamminiemi on näkemisen arvoinen kohde, vaikka historia ei olisikaan vahvinta alaa. Varsinkin opiskelijalle tai eläkeläiselle (jotka muistavat Kekkosen) 7 € alhainen tikettihinta, jopa pilaa kokemuksen arvokkuutta.

Jos Kekkosta haluaa fiilistellä koko rahan tai vaivan edestä, niin suosittelen käymään vielä Hietaniemen hautausmaalla, missä Urho Kaleva Kekkosen massiivinen hautakivi sijaitsee.

Kekkosenhauta

Urho Kaleva Kekkonen 3.9.1900 – 31.8.1986

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s