Jos kerta kysyä sai niin tarjoathan kai?

cheers-839865_1280Kysynnän ja tarjonnan kohdatessa onni kohtaa.

 

Kaikki kaupat tapahtuvat markkinoilla. Harva enää eksyy toreilla järjestettäville markkinapäiville. Tämän päivän markkinat ovat kauppojen, putiikkien, pörssien ja hypermarkettien summa. Internet on tietenkin luonut oman kauppapaikkansa, jonka vuoksi markkinoiden fyysinen ja olemuksellinen  ulottuvuus on häilyvä. Internetin vuoksi hintojen vertailu onnistuu nyt luontevammin kuin torin kupeessa konsanaan. 

Markkinat luovat areenan ja mekanismin, joka varmistaa, ettei kaikki kalja päädy Jyväskylään. Hinnat luovat informaatiota, joka ohjaa markkinoita – tänään perehdymme miten hinnat muodostuvat. Käytännön hahmottamisen vuoksi otamme nyt farkut esimerkiksimme siihen, kuinka hinnan sisältämä informaatio muuttaa niin kuluttajan kuin farkkujen tuottajankin käyttäytymistä.

 

Rationaalinen kuluttaja tietää mitä kysyy

 

Hintojen laskiessa rationaalinen kuluttaja, jonka otaksutaan maksimoivan omaa hyötyään, lisää halvemman hinnan puitteissa hyödykkeen kysyntää. Tämän käytännöllinen esimerkki on vaatekauppojen erilaiset kampanjat, joissa ostajia neuvotaan ottamaan kolmet pöksyt kahden hinnalla. Rationaalinen kuluttaja ynnää päässään säästävänsä yksien farkkujen hinnat ja tarttuu housupinoon kuin nälissään.

Kuluttajan taipuessa ostopäätökseen on kuluttajan tehnyt toimillaan selväksi oman rajahyötynsä. Rajahyöty on käsitteenä abstrakti teoreema, siinä ihminen on kuin laskukone, joka muuttaa tarpeensa euromääräiseen ilmaisuun. Jos kuluttajan kokema arvonlisä ostetuista farkuista on rahamäärän suuruinen – kuluttaja ostaa housut pois. Mikäli hinta on liian suuri, pöksyt jäävät kaupanhyllylle. 

rajahyöty

Hintojen laskiessa kuluttajat eli ihmiset lisäävät yleisesti tavaroiden ja palveluiden kysyntää. Se miksi kuluttajat lisäävät juuri hintojen tippumisen vuoksi kulutustaan johtuu alenevan rajahyödyn laista. Ensimmäiset farkut ovat kenelle vain tärkeät, mutta housu toisensa perään niistä saatava hyöty laskee. Vesi on klassinen esimerkki. Ensimmäinen litra on elintärkeä, miljoonannen voi roiskia, vaikka vittumaisen naapurin silmille.

 

Omien rajojensa kanssa painiva farkkuilija

 

Jotta farkkuja löytyy kauppojen hyllyiltä, täytyy ne tietenkin ensin ommella, parsia ja pyntätä. Rationaalinen farkkuilija pyrkii maksimoimaan tuotannosta saatavan arvonsa. Farkkuilijan on kuitenkin saatava farkut myydyksi farkkumarkkinoilla. Miten korkeampi on pöksyistä saatava hinta, niin sitä suuremmalla innolla farkkuilija puskee puuvillakangasta (1.) ompelukoneiden läpi kaiken kansan riemuksi.

Hyödykkeitä markkinoille tarjoavan tuotannon ehtona on tuotannosta syntyvien rajakustannusten saavuttaminen. Jotta tuotanto olisi kannattavaa täytyy siis niistä saatavan korvauksen kattaa tuotannosta syntyvät kulut. Näihin voidaan ynnäillä yrityksen kiinteät kulut ja muuttuvat kulut kuin omistajien vaatima arvonnousu. Liian matala hinta markkinoilla ei kannusta tarjoamaan tuotteita markkinoille.

rajakustannus

Hintojen nousu siis kannustaa yrityksiä lisäämään hyödykkeen tarjontaa markkinoilla. Rajakustannuskäyrä on nouseva sen vuoksi, että suuremmat hinnat markkinoilla aiheuttaa myös suuremman rajakustannuksen. Tähän syynä on tuotantotekijäkulut esimerkiksi korkeampina palkkavaatimuksina, markkinointina, brändin rakenteluna, yms… 

 

Sehän on kysynnän ja tarjonnan laki!

 

Kysynnän ja tarjonnan kohdatessa vallitsee markkinoilla tasapaino, jossa tyytyväiset kuluttajat kuluttavat sen minkä tarvitsevat (vallitsevalla hinnalla) ja tuottajat tarjoaa sen mikä vielä kannattaa (vallitsevalla hinnalla). Kilpailuilla markkinoilla hinta muodostuu siis kysynnän ja tarjonnan tasapainokohdassa. 

markkinatasapaino

Rationaalinen kuluttajahan oli valmis tinkimään hinnasta laskevan rajahyödyn vuoksi, silti kysynnän kasvaessa hyödykkeiden hinta nousee. Miksi näin? Koska kaikkien saatavien hyödykkeiden rasitteena on niiden rajallisuus. Rajallisuus asettaa aina hyödykkeelle hinnan. Mitä kysytympi tavara, sitä kalliimpi tavara, ja sitä suurempi hinta. Kuluttaja on valmis maksamaan enemmänkin tuotteesta, jos siitä saatava rajahyöty on hintansa väärti. Markkinoiden kysyntäkäyrä rakentuu kaikkien markkinoille osallistuvien kuluttajien summasta. Tuossa porukassa ehdot omalle kuluttamiselle asettaa näpeillä olevat fyrkat.

Hyödykkeitä valmistavien puolella rajakustannukset nousevat hinnan mukana. Kysynnän vuoksi kohonneet hinnat kannustavat yrityksiä tuottamaan lisää, sillä hyödykkeistä on saatavilla enemmän voittoja ja parempaa tulevaisuutta. Tuotantotekijäkulut eivät heti nouse kohonneiden voittojen vuoksi. Syynä tähän on epätäydelline informaatio, jonka vuoksi työntekijät eivät heti älyä mekkaloida tai lakkoilla. Markkinoilla vellova kysyntä ja tarjonta muokkaa hintoja koko ajan.

 

Tätä jatkuvaa prosessia kutsutaan hintamekanismiksi tai markkinamekanismiksi ja voipa joku muistaa tämän kysynnän ja tarjonnan lakinakin!

 

Markkinoilla vallitseva hinta ei siis ole lopullinen. Ajat muutuvat, ihmisten ostovoima muuttuu, uutta kehittyy tilalle ja vanhaa unohtuu pois. Uusille hyödykkeille löytyy kenties kysyntää, joka kannustaa hyödykkeiden tuottajia valmistamaan hyödykkeitä tai keksimään parempia tilalle. Miljoonia toimijoita markkinoilla ohjaa yksi ainoa parametri – hinta. Tuo kysynnän ja tarjonnan taistelun tulos.

 

 

(1.) Jos farkuissa on strech-ominaisuus, niin sit on myös elastaania esim 2%…

 

Lisätietoja:

Kirja – Kansantaloustiede – Jukka Pekkarinen & Pekka Sutela

Kurssi – Taloustiede – Jyväskylän yliopisto

Linkki – Pixabayn kuvaan – blogitekstin alussa olevaan…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s