Maksutase

maksutaseKansantalouden tilinpitoa

Kuvan kaunis nuori poliitikko istuuntuu alas haastatteluohjelman jakkaralle. Ohjelmaa juontava toimittaja kyselee aluksi päivän kuulumisia, johon poliitikko vastaa uudelleen valintaa varmistellen käyneensä pihakirppiksen avajaisissa, missä sai tavata ihmisiä ja keskustella, miten Suomea pitäisi rakentaa. Toimittaja ei kerkeä edes uutta kysymystä esittämään, kun suloisesti sanojansa asetteleva poliitikko jatkaa tulevaisuuden Suomen visualisointia…

 

Kaupankäynnistä sinä olet syntynyt

 

Keskiajan kuningaskuntien ulkomaankauppa oli sen aikaisen tuotantoteknologian mukaista – tervaa ja höyheniä. Kolumbuksen löydettyä Amerikka ja Vasco da Gaman löydettyä merireitin Intiaan myös ulkomaankauppa alkoi saada suurempaa jalansijaa kuningaskuntien kaupankäynnissä. Teollistumisen myötä voitiin ruveta puhumaan kansainvälisestä kaupasta. 

Integraation syvenemisen myötä maat olivat yhä riippuvaisempia toistensa tuottamista tavaroista ja palveluista. Protektionismilla yritettiin turvata kotimaista tuotantoa. Silti ennen ensimmäistä maailmansotaa kaupankäynti maapallolla tapaili jo yhtä yhtenäistä markkina-aluetta. Laivojen seilatessa satamasta toiseen kuin kukasta kukkaan, piti kaupanvaihdosta yrittää pitää kirjaa. Kuka toi mitäkin ja paljonko lähti takaisin?

 

Maksutase, vaihtotase, rahoitustase, tase…

 

Ulkomaankauppaa ja pääomien liikettä kuvataan kansantalouden tilinpidossa maksutaseella. Se koostuu kahdesta osasta: vaihtotaseesta ja rahoitustaseesta. Vaihtotase kuvaa ulkomaankaupan tulojen sekä pääomien summaa ja liikettä. Maksutaseen toinen osa: rahoitustase niittaa maksutaseen täsmäämään vastaavien ja vastattavien osalta yhtä suuriksi. Maksutasetileihin kirjataan kaikki liiketoimet, jotka liittyvät hyödykkeiden kauppaan, tulonsiirtoihin ja muihin varallisuuskohteisiin. Näin tehden se jäsentelee ulkomaankauppaan sekä muihin ulkomaisiin liiketoimiin liittyvien tulojen, menojen ja pääomaliikkeiden suuntaa. 

 

Vaihtotaseen neljä lohkoa

 

Kauppatase on lyhyesti ymmärrettynä perinteinen ulkomaankauppa. Se käsittää kaiken ulkomaankauppaan liittyvän hyödykeiden viennin ja -tuonnin, joka koskee tavaroita. Esimerkiksi, kun ulkomailla asuva henkilö tilaa suomalaisen yrityksen interwebbikaupasta pororukkaset, kirjataan toteutunut kauppa vaihtotaseeseen vienniksi.

Taasen kun suomalainen tyyppi tilaa Amazonista uudet kuoret iPhoneen, kirjataan tämä kauppa vaihtotaseeseen tuonniksi. Internetkauppa on laajentanut kuluttajan mahdollisuuksia shoppailla netin tavarataloissa, silti jokainen voi ihmetellä globalisaation saavutuksia puristellessaan muovihärpäkettä, jonka pohjassa on teksti: Made in China.

Palvelutase on kuin kauppatase. Tavaroiden sijaan se vannoo kirjaavansa vain palveluliiketoimintaan liityvän ulkomaankaupan. Ulkomaankaupan palveluliiketoimintaa ovat esimerkiksi erilaiset arkkitehti-, insinööri-, uutis-, sekä rahoituspalvelut. Palvelualan viennissä kotimaisten yritysten välinen palveluliiketoiminta lasketaan palvelutaseen vientiin.

Ulkomaiset brändit vaikkapa rahoitusalalla ovat meille tuttuja kuin työkaveri. Heidän tekemisensä maamme kamaralla kirjataan suurelta osin palvelutaseeseen. Kauppataseeseen kirjattava tavarakauppa on helppoymmärtää sen konkreettisen luonteensa vuoksi, kuitenkin tavaroiden ja palveluiden rajanveto on välillä kuin veteen piirretty viiva, siksi kauppatasetta sanotaankin tavaroiden ja palveluiden taseeksi.

vaihtotase

Ensitulon tase kuvaa ulkomaille maksettujen ja ulkomailta saatujen tuotantotekijäkorvausten virtaa. Ensituloiksi lasketaan palkat ja pääoman tuotto eli korot sekä osingot. Suomalainen rahoitusyhtiö voi omistaa ulkomaisen yrityksen osakkeita. Saadut osingot kirjataan ensitulojen sarakkeessa vienniksi, sillä niistä saadut tulot rantautuvat Suomeen aivan kuin ulkomaankaupassa. Ulkomaisessa omistajuudessa tilanne on päinvastainen. Termit heittävät tässä kohdin härränpyllyä. Ulkomailta saatu osinkotulo on vientiä ja ulkomaille maksettu osinkotulo on tuontia. 

Tulojen uudelleenjaon tase kuvaa Suomen ulkomaille maksamat jäsen-, kehitys-, tai tukimaksut. Näitä ovat muun muassa YK:n kehitysapu, EU:n jäsenmaksu sekä muiden ylikansallisten organisaatioiden toiminnan osallistumismaksut. Tulojen uudelleen jaon tase kirjaa myöskin ylös ulkomailta saadut tuet ja jäsenmaksut. Ymmärrettävästi tämä osio on voittopuolisesti pakkasella, sillä Suomi ei yrityksestää huolimatta ole maailman napa eikä tämän hetken maailmanpolitiikan hegemonia. Paikkamme maailman kartalla vaatii jäsenmaksunsa.

Maksutaseen toinen osa eli rahoitustase kuvaa ulkomaisten velkojen saatavien erien muutokset. Siihen kirjataan ulkomailta otettu laina ja ulkomaille maksettu laina. Ulkomailta otettu laina kirjataan rahoitustaseen positiiviselle puolelle, sillä se lisää ulkomaisen valuutan määrää. Lainan maksu ulkomaille vähentää ulkomaan valuuttaa ja tämän vuoksi pääomien vienti kirjataan rahoitustaseen negatiiviselle puolelle.

 

Maan velka on maksutaseen poika

 

Kansantalouden tilinpitoa pidetään sen vuoksi, että tiedetään, mistä raha tulee ja minne se menee. Rahoitustaseen tehtävä on kuvata velkojen vastaavia ja saatavia. Se ei mittaa tuotantoon liittyviä reaalisia suureita, kuten tekee vaihtotase, vaan rahoitusosuuksien muutosta. Positiivinen vaihtotase kertoo nettolainanannon ulkomaille ja negatiivinen vaihtotase kuvaa maan nettolainanotton ulkomailta. Maan nettovelka näkyy maksutasetileiltä. 

Kun poliitikko puhuu Tv:n haastatteluohjelmassa kauniisti siitä, kuinka Suomea pitäisi hänen  mielestään rakentaa, on katsojan hyvä muistaa, että hänen kauneimmatkin visiot rahoitetaan pitkän päälle positiivisella vaihtotaseella. Se miten Suomessa tuotetut hyödykkeet menevät maailman markkinoilla kaupan on hyvinvointimme ja poliitikkojen visualisoinnin varmin takuumies.

 

Lisätietoja:

Kirja – Maailman taloushistoria – Lennart Schön

Kirja – Taloustiede – Matti Pohjola

Linkki – Tilastokeskus – Maksutase

Linkki – Tilastokeskus – Vaihtotase

Linkki – Pixabayn kuvaan

Maksutase

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s