Poudan jälkeen on myrskysää – blogikirjoittelijan breikki ja uudet kuviot

“Thunderbolt and lightning very very frightening.”

Edellisestä blogitekstistä onkin jo kulunut hetki aikaa. Aluksi pidin kesätauon ja sitten elämäntilanne vaihtui uudenlaiseksi, joten ymmärrettävästi kaikille harrastuksille ei ole ollut aikaa. Moisten taukoilujen ja elämässä tapahtuvien mullistusten lisäksi olen myös hankkinut lisäpätevyyttä uusien tekstien tuottamiseen. Kesällä suomut tippuivat silmiltäni ja löysin totuuden. Daron Acemoglun ja James Robinsonin monumentaalinen teos Why Nations Fail tyhjensi yhteiskuntien hyvinvointia koskevien kysymysten pajatson.

*

Kirja-arvosteluja sekä kuvauksia kuninkaista

*

No toivottavasti talvi ei ala tämän blogipostauksen julkaisun myötä. Näin kieroutuneena en sentään ilmojen haltijaa sentään pidä. Mutta luvassa ainakin kosolti kirja-arvosteluja. Jo mainittu Daron Acemoglun ja James Robinsonin teos Why Nations Fail, Björn Wahlroosin teokset Markkinat ja demokratia sekä Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta, Aki Suokon ja Rauli Partasen Energian aika: Aivain talouskasvuun, hyvinvointiin ja ilmastonmuutokseen sekä Naomi Kleinin This Changes Everything. Myös Acemoglun ja Robinsonin kirja Narrow Corridorista ilmestyy kirja-arvostelu, jahka sen lukeminen kaikilta muilta kiireiltä luontuu.

Yleispätevinä lisäkirjoituksina jatkan käsitteiden määrittelyä sekä opinnäytetöitä tekeville muutamia avustavia kirjoituksia, heidän opinnäytetöiden kanssa painiskelun helpottamiseksi. Jälkimmäisissä kirjoituksilla tarjottava kontribuutio nojaa allekirjoittaneen omiin kokemuksiin, mutta ryyditettynä sceneen liittyvillä tsemppikirjojen annilla. Aikoinaan jo aloitettu Filosofit kuin Kuninkaat sarja saa viimein odotettua jatkoa, sillä ainakin Adam Smith ja Joseph Schumpeteristä kertovaa kirjallisuutta olen tankannut kuin kylmäasemalla. 

Siinäpä sitä onkin jo sisältöä naputeltavaksi pimenevien syysiltojen ajankuluksi.

*

Pro Gradu ja sen ympärille kietoutuva tietokirja

*

Jotta löydän motivaation

Jotta syvempi tarkoitus löytyisi koulutehtävien kynäilyyn, ei minulle tällöin riitä pelkkä deadlinen sanelema kauhu. Tekemiseni vaatii syvemmän merkityksen kuin jumalallisen ilmoituksena. Pitkään olen haaveillut tietokirjan kirjoittamisesta. Moisen vuoksi ilmaveivaillut päähänpinttymiäni kuin lääkkeensä unohtanut. Silti kun vain malttaa niin vastaukset satavat kuin annettuna taivaalta. Tietokirjani tulee pyörimään saman aiheen ympärillä kuin Pro Gradu -tutkielmani. Tällöin voin vastata jumalalliseen ilmoitukseen yhdistämällä niin huvin kuin hyödynkin.

Mistäpä sitten gradu tuo tietokirjan ahkera renkipoika? Gradun aiheena on luova tuho ja ilmastonmuutos. Tarkoituksena on tarkastella luovaa tuhoa sen institutionaalisen perustan pohjalta, jolta se ponnistaa ja sen vaikutuksia ilmastonmuutokseen sekä toistapäin. Jokaista tutkielman yksityiskohtaa en tässä vaivaudu kertomaan jo johtuen siitä käytännöllisestä syystä, etten vielä tiedä itsekkään niihin vastauksia. Maltakkaamme sen siis suhteen edelleen, vastausten tihkuessa jo.

Tietokirja laajentaa (pakosta) rajatun opinnäytetyön katsantoa laajempaan historialliseen kehitykseen sekä institutionaalisen perustan juurisyihin. Ilmastonmuutoksen prosessi sekä sen vaikutukset käydään kirjassa lävitse pelottavin esimerkein kuin sairaudet lääkärinkirjassa. Ajatus tietokirjankin suhteen tarkentuu kuin linssit optikkoreissun jälkeen. Lähtökuopat ovat jo kaivettut ja tekeminen vauhdissa kuin häpeäänsä poteva VR:n juna. Tarkoitukseni on päivittää tänne tietokirjan rustailun myötä syntyvät kuulumiset. En kuitenkaan halua toistaa saman prosessin uutta tuskallista sivua, vaan kuvata tietokirjan kirjoittamisen eri vaiheita. Näistä vaiheista olen vielä autuaan tietämätön kuin fuksi tentissä.

*

Blogikirjoittelijan uusi tuleminen

*

Kuulkoot muinainen viisaus: “Täytyy kuolla eläessään, jotta kuollessaan voisi sanoa täysin eläneensä.” Voi olla suureleistä julistaa muutaman kuukauden tauon jälkeen uutta syntymäänsä, mutta ajoittain on oivaa ottaa etäisyyttä rakkaisiin, mutta omalla tavalla kuormittaviin harrasteisiinsa. Kuluneen tauon aikana olen ottanut uutta vauhtia ja ideoinut uudenlaista suuntaa tälle blogille. Silti yksinkertaiset selitykset sille, miksi tekstit ovat viipyneet, ovat olleet motivaation puute ja itsesuojeluvaisto.

Kun elämä muuttuu, kasvaa muutoksen myötä myös stressin määrä. Kaikki kuormittava lisää koetun stressin määrää niin työ, harrastus kuin opiskelukin. Jotta voisi keskittyä tärkeimpiin asioihin, on silloin syytä tiputtaa osa kuormitustekijöistä pois, odottamaan aikaa jolloin voimat virtaavat lävitse kuin uskossaan kauhtuneelle. Tällöin voi tuntea olevansa valmis aloittamaan taas uudelleen. Murrokset sairastettuani voin todeta: I’m back!

*

Lisätietoja:

Linkki – Pixabayn kuvaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s